Καλώς ήρθατε στο Καυτανζόγλειο Στάδιο

Καλώς ήρθατε σε ένα από τα πιο γνωστά και πιο ιστορικά στάδια της Ελλάδας. Το Καυτανζόγλειο στάδιο, αν και έχει συμπληρώσει πάνω από 50 χρόνια από την εγκαινίασή του, σήμερα είναι ένα σύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο στάδιο, χάρη στην ανακαίνισή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

photo08

Κτίστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Καυτανζόγλου, από όπου πήρε και το όνομά του. Όταν εγκαινιάσθηκε το 1960 αποτελούσε το πρώτο σύγχρονο στάδιο ολυμπιακών προδιαγραφών της Ελλάδας, ένα πραγματικό κόσμημα και ένα από τα σύμβολα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Για αρκετό χρονικό διάστημα ήταν το μεγαλύτερο στάδιο των Βαλκανίων, ενώ ακόμη και σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα, μετά βέβαια από το Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας.

Βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, στις παρυφές τις πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά μόλις 2.5 km από το κέντρο της. Καταλαμβάνει πλέον μια σημαντική θέση στο πολεοδομικό περιβάλλον της πόλης και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου αθλητικού και πολιτιστικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ηρακλή, κλειστά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ (Ιβανόφειο και Κατσάνειο), το εθνικό κολυμβητήριο, το μουσείο αθλητισμού και το Τελλόγλειο ίδρυμα. Τέλος είναι ιδιαίτερα κοντά στα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης : το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

photo09

Αν και στο ελληνικό κοινό είναι ευρύτερα γνωστό ως έδρα του Ηρακλή, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Στους χώρους του φιλοξενούνται τα περισσότερα αθλητικά σωματεία στίβου της Θεσσαλονίκης για αγώνες και προπονήσεις, ενώ στεγάζονται πολλές ομοσπονδίες και αθλητικοί σύνδεσμοι.

Στη μακρόχρονη ιστορία του έχει φιλοξενήσει ποδοσφαιρικούς αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδος, έναν Ευρωπαϊκό τελικό του Κυπέλου Κυπελλούχων, Βαλκανικούς και Μεσογειακούς Αγώνες στίβου, και άλλα διεθνή αθλητικά γεγονότα, με αποκορύφωμα τους προκριματικούς αγώνες ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.