Γνωρίζετε ότι...

Το σωστό όνομα του σταδίου είναι Καυτανζόγλειο;

Και όχι Καυταντζόγλειο, όπως πολλοί το προφέρουν από λάθος. Όταν μάλιστα είχαν τοποθετηθεί ονόματα στα στέγαστρα των στάσεων λεωφορείου, πολλοί Θεσσαλονικείς είχαν διαμαρτηρυθεί στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών για την λάθος αναγραφή του ονόματος, θεωρώντας το Καυταντζόγλειο ως σωστό.

Ακόμα και στο internet μία αναζήτηση στο Google τον Μάϊο του 2006 έδωσε 13.100 αποτελέσματα για το λανθασμένο όνομα «Καυταντζόγλειο» και 16.800 για το σωστό «Καυτανζόγλειο».


 

Το πρώτο αθλητικό γεγονός της Ολυμπιάδας του 2004, δεν έγινε στην Αθήνα, αλλά στην Θεσσαλονίκη, στο Καυτανζόγλειο;

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ολυμπιακών ομάδων Ελλάδας και Νοτίου Κορέας έγινε στις 11 Αυγούστου 2004, 2 μέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αγώνας έγινε στο κατάμεστο Καυτανζόγλειο, στο πλαίσιο του Α΄ ομίλου του Ολυμπιακού τουρνουά και έληξε ισόπαλος 2-2.


 

Το στάδιο ανεγέρθηκε με ευεργέτημα μίας διάσημης οικογένειας;

Τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης του σταδίου προήλθαν από δωρεά του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου, διακεκριμένου διπλωμάτη και νομικού. Η οικογένεια Καυτανζόγλου καταγόταν από την Θεσσαλονίκη, για τον λόγο αυτό η διαθήκη του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου όριζε την κατασκευή μνημείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ο πατέρας του Λυσίμαχου, Λύσανδρος Καυτανζόγλου (1811-1885), θεωρείται από τους σημαντικότερους έλληνες αρχιτέκτονες. Σχεδίασε δεκάδες σημαντικά κτήρια, κυρίως στην πόλη την Αθηνών, με σημαντικότερα το κτήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αρσάκειο.

Ο παππούς του, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, ήταν μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας, της γνωστής μυστικής οργάνωσης που σκοπό είχε την αφύπνιση του ελληνισμού και την απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό. Η περηφάνια του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου για τον παππού του τον ώθησε να αφήσει την περιουσία του για την ανέγερση μνημείου για να τιμηθεί η μνήμη όσων αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και μεταγενέστερα.